Op deze blog vergapen we ons aan de wonderlijk wereld van taal en vertalen. Bovendien zetten we Translators Platform hier in de kijker.

maandag 24 juni 2013

Tolken in tijden van oorlog


Ik ben het boek Ten Oorlog, Een reis langs het front van WOI, van Arnout Hauben en Johanna Spaey aan het lezen. Het boek verscheen naar aanleiding van de negendelige televisiereeks op één waarin Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops een tocht van 1500 kilometer langs de Europese frontlinie van Nieuwpoort tot Gallipoli in Griekenland afleggen. Volgend jaar is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog losbarstte. 

In die oorlog vochten verschillende nationaliteiten tegen elkaar, wat vaak leidde tot een Babylonische spraakverwarring. Een van de meest aangrijpende momenten uit het boek gaat over de ervaringen van een jonge Amerikaanse vrijwilliger James Harle die als ambulancier in Albanië werkte. In het fragment voert hij een zwaargewond burgermeisje naar het ziekenhuis. 

Toen ze bij de dokter aankwamen, bleek dat iedereen een andere taal sprak. Harle begreep hoe ernstig de situatie was en liep meteen de straat op. Hij riep: 'Is there anyone here who speaks English?' En uit het volk dat zich afvroeg wat die gekke Amerikaan wilde, kwam plots een Albanees naar voren die zei dat hij een beetje Engels sprak. 'De dokter stelde zijn vraag in het Frans, ik vertaalde diezelfde vraag in het Engels, de Albanees vertaalde de vraag in het Grieks, het kleine meisje, dat wat Grieks verstond, vertaalde het in het Bulgaars voor haar moeder en via de omgekeerde weg kwam het antwoord van de moeder. (Ten oorlog, p. 185)

Een aangrijpend voorbeeld van tolken in tijden van oorlog ... . 

PS Ten oorlog is een echte aanrader! 

zondag 23 juni 2013

El 23 de junio es El Día E


Felicidades a todos los hispanohablantes! El 23 de junio es El día E, la fiesta de todos los que hablan español. 

23 juni is het El Dia E, de dag waarop alle Spaanstaligen ter wereld hun taal vieren. Een prachtige taal, met een enorm rijke literatuur. 





Qué sabéis de la lengua castellana? Wat weten jullie over het Spaans



Cuál era la palabra favorita de los actores Antonio Banderas y Gael García Bernal, de los escritores Ana María Matute, Isabel Allende y Mario Vargas Llosa y de la cantante y actriz Rosario Flores en 2011? 

Wat was het lievelingswoord van de acteurs Antonio Banderas en Gael García Bernal, van de auteurs Ana María MatuteIsabel Allende en Mario Vargas Llosa en van de zangeres en actrice Rosario Flores in 2011

 


dinsdag 18 juni 2013

Jongen uit New York spreekt 20 talen


We zijn helemaal dol op deze jongen. Herken je de talen die hij spreekt? Onder het filmpje hebben we een lijstje van de 20 vreemde talen gemaakt. 


  1. Frans
  2. Hausa (Afrikaanse taal die in het noorden van Niger wordt gesproken)
  3. Wolof (Senegal, Gambia, Mauritanië)
  4. Russisch
  5. Duits
  6. Jiddisch
  7. Hebreeuws
  8. Arabisch
  9. Pasjtoe
  10. Perzisch
  11. Chinees
  12. Italiaans
  13. Turks
  14. Indonesisch
  15. Nederlands
  16. Xhosa (Zuid-Afrikaanse taal)
  17. Swahili
  18. Hindu
  19. Ojibwe (een inheemse Amerikaanse taal)
  20. Urdu


Helaas geen Portugees of Spaans, maar wel Nederlands en Russisch

zondag 2 juni 2013

UNIZO Week van de Freelancer 2013

Een week lang zet UNIZO freelancers in de kijker. Lidia, Lucia en Tanja volgen dan boeiende online seminaries of webinars. Ze nemen ook deel aan de THINK-inar op vrijdag 7 juli waarin freelancers bespreken welke diensten UNIZO voor freelancers kan opzetten. 

Naar aanleiding van de Week van de Freelancer heeft Tanja onderzocht hoe freelancers die meestal thuis werken een werkplek weg van huis met andere freelancers kunnen delen. 

De steuntrekkende en alleenstaande moeder J.K. Rowling schreef haar meesterwerk Harry Potter in The Elephant House, een drukbezocht café in Edinburgh, dat nu meer bekend staat omwille van het feit dat Rowling daar haar boek schreef dan om hun uitgelezen selectie thees of zicht op de imposante burcht van Edinburgh. Volgens de pers destijds kon de berooide schrijfster haar verwarming niet betalen en zocht ze daarom de warmte van het café op. Een mythe vertelt altijd maar een deel van de waarheid. Volgens mij ontvluchtte ze ook het isolement van haar bekrompen flat. Ongetwijfeld baseerde ze haar personages op de cafégangers en liet ze dezelfde habitués haar teksten nalezen en scènes uit het boek naspelen.

Als ik aan mensen vertel dat ik op m’n eentje thuis werk, kijken ze me meewarig aan. Mis je dan geen collega’s? Word je dan niet gek tussen die vier muren? Werk je de hele dag in je pyjama? Kan jij je werk en je privéleven gescheiden houden? Net als J.K. Rowling zoeken thuiswerkers – zelfstandigen en freelancers vandaag manieren om hun isolement te doorbreken en hun werkplaats met anderen te delen.

Een van die initiatieven heet Factory Forty. Het project biedt een werkplek weg van huis in de voormalige gebouwen van de modeontwerper Olivier Strelli in Vorst. In een recent interview met de krant Flanders Today vertelt oprichter David Sdika dat thuiswerken zijn grens tussen werk en leven dreigde te vervagen. Een kantoor huren was voor hem echter geen optie omdat zijn inkomen als zelfstandige niet stabiel genoeg was. Met het hoofdkantoor van Google in San Francisco als lichtende voorbeeld ging hij op zoek naar een aangename, betaalbare werkplaats in het Brusselse. Hij vergelijkt een gedeelde werkplaats met een bibliotheek waar iedereen naarstig en rustig leest of studeert. “Omringd door andere mensen kan ik harder werken dan toen ik thuis werkte,” zegt hij. Bovendien wordt hij niet langer afgeleid door kinderen, de was die nog in de wasmachine moet of de hond die nog dringend uitgelaten moet worden. Een gedeelde werkplaats is natuurlijk de uitgelezen plaats om te netwerken. Vertalers en copywriters bijvoorbeeld kunnen daar een webdesigner vinden die voor hen een opvallende website creëert.  Diezelfde webdesigner kan voor zijn klant op zoek zijn naar taalprofessionals om webteksten te schrijven of te vertalen. Op het gelijkvloers van Factory Forty is er een gezellige woonkamer en tuin waar weg-van-huiswerkers bij een kopje koffie of een sigaret elkaar beter leren kennen.

Niet alleen in grote steden, maar ook in kleinere steden als Kortrijk, waar ik woon, delen mensen steeds meer hun werkplaats met elkaar. De Budafabriek op het gelijknamige eiland in de Leie stimuleert economische, artistieke en innovatieve samenwerkingsverbanden tussen burgers, ondernemers, studenten, kunstenaars, wetenschappers en designers. Op het eiland is er ook plaats voor het huiskamercafé De Dingen en  het Budalab – een openbare werkplaats voor designers, ondernemers en kunstenaars. De haalbaarheid van een coworkingplek op het eiland wordt nog bestudeerd.

Bar d’Office is een coworkingcafé of een coworkingruimte met locaties in Antwerpen, Leuven, Hasselt,  Oostende, Deinze, Melle, Mechelen, Ronse, Turnhout en Kortrijk. Bar d’Office stelt internet, printers en vergaderzalen ter beschikking van thuiswerkers voor het symbolische bedrag van 1 euro per dag. De officers, zoals de uitgeweken thuiswerkers hier genoemd worden, kunnen een ontspannen babbeltje met elkaar slaan, ideeën uitwisselen en kennis met elkaar delen. De werknomaden, die thuis werken maar ook voor klanten zich moeten verplaatsen, kunnen in de verschillende locaties van het netwerk terecht. Een overtuigd officer, Sam Dierickx van het videoproductiebedrijf Insync, vat het concept zo samen: “Dit is beter dan altijd op je eigen kantoor te moeten zitten en hier kan ik van een andere omgeving genieten. En als ik met klanten in Gent of in Leuven ben, kan ik daar altijd in een Bar d’Office terecht.”

In een interview beschrijft de gevierde Britse schrijfster Hillary Mantel haar remedies om haar schrijversblok te verslaan: “If you get stuck, get away from your desk. Take a walk, take a bath, go to sleep, make a pie, draw, listen to music, meditate, exercise; whatever you do, don’t just sit scowling at the problem.” Haar wijze raad zal ik zeker opvolgen. Op mijn beurt wil ik haar aanraden even bij Factory Forty of bij een van de locaties van Bar d’Office langs te gaan.

http://www.unizo.be/freelancers/ 

Bezoek Sint-Petersburg tijdens de witte nachten vanaf 10 juni



Wat erg, zeg! De lente is hopeloos verdwaald dit jaar, ondanks de optimistische voorspellingen op ons geboortekaartje... Raden dat ze haar handen vol heeft met de voorbereidingen van de witte nachten in Noord-Rusland. In gebieden die aan de Noordpool grenzen, lijken de nachten sterk op schemeringen en hoe noordelijker hoe langer die duren. In Sint-Petersburg, dat symbool staat voor dit natuurfenomeen, beginnen ze op 10-11 juni en duren bijna drie weken. Dat is de meest romantische tijd om de stad, overspoeld met festivals, te gaan verkennen en ‘s nachts langs de majestueuze Neva-rivier te wandelen om te zien hoe 22 van de 342 Sint-Petersburgse bruggen worden opengezet om vrachtschepen naar de Baltische Zee door te laten...