Op deze blog vergapen we ons aan de wonderlijk wereld van taal en vertalen. Bovendien zetten we Translators Platform hier in de kijker.

zondag 2 juni 2013

UNIZO Week van de Freelancer 2013

Een week lang zet UNIZO freelancers in de kijker. Lidia, Lucia en Tanja volgen dan boeiende online seminaries of webinars. Ze nemen ook deel aan de THINK-inar op vrijdag 7 juli waarin freelancers bespreken welke diensten UNIZO voor freelancers kan opzetten. 

Naar aanleiding van de Week van de Freelancer heeft Tanja onderzocht hoe freelancers die meestal thuis werken een werkplek weg van huis met andere freelancers kunnen delen. 

De steuntrekkende en alleenstaande moeder J.K. Rowling schreef haar meesterwerk Harry Potter in The Elephant House, een drukbezocht café in Edinburgh, dat nu meer bekend staat omwille van het feit dat Rowling daar haar boek schreef dan om hun uitgelezen selectie thees of zicht op de imposante burcht van Edinburgh. Volgens de pers destijds kon de berooide schrijfster haar verwarming niet betalen en zocht ze daarom de warmte van het café op. Een mythe vertelt altijd maar een deel van de waarheid. Volgens mij ontvluchtte ze ook het isolement van haar bekrompen flat. Ongetwijfeld baseerde ze haar personages op de cafégangers en liet ze dezelfde habitués haar teksten nalezen en scènes uit het boek naspelen.

Als ik aan mensen vertel dat ik op m’n eentje thuis werk, kijken ze me meewarig aan. Mis je dan geen collega’s? Word je dan niet gek tussen die vier muren? Werk je de hele dag in je pyjama? Kan jij je werk en je privéleven gescheiden houden? Net als J.K. Rowling zoeken thuiswerkers – zelfstandigen en freelancers vandaag manieren om hun isolement te doorbreken en hun werkplaats met anderen te delen.

Een van die initiatieven heet Factory Forty. Het project biedt een werkplek weg van huis in de voormalige gebouwen van de modeontwerper Olivier Strelli in Vorst. In een recent interview met de krant Flanders Today vertelt oprichter David Sdika dat thuiswerken zijn grens tussen werk en leven dreigde te vervagen. Een kantoor huren was voor hem echter geen optie omdat zijn inkomen als zelfstandige niet stabiel genoeg was. Met het hoofdkantoor van Google in San Francisco als lichtende voorbeeld ging hij op zoek naar een aangename, betaalbare werkplaats in het Brusselse. Hij vergelijkt een gedeelde werkplaats met een bibliotheek waar iedereen naarstig en rustig leest of studeert. “Omringd door andere mensen kan ik harder werken dan toen ik thuis werkte,” zegt hij. Bovendien wordt hij niet langer afgeleid door kinderen, de was die nog in de wasmachine moet of de hond die nog dringend uitgelaten moet worden. Een gedeelde werkplaats is natuurlijk de uitgelezen plaats om te netwerken. Vertalers en copywriters bijvoorbeeld kunnen daar een webdesigner vinden die voor hen een opvallende website creëert.  Diezelfde webdesigner kan voor zijn klant op zoek zijn naar taalprofessionals om webteksten te schrijven of te vertalen. Op het gelijkvloers van Factory Forty is er een gezellige woonkamer en tuin waar weg-van-huiswerkers bij een kopje koffie of een sigaret elkaar beter leren kennen.

Niet alleen in grote steden, maar ook in kleinere steden als Kortrijk, waar ik woon, delen mensen steeds meer hun werkplaats met elkaar. De Budafabriek op het gelijknamige eiland in de Leie stimuleert economische, artistieke en innovatieve samenwerkingsverbanden tussen burgers, ondernemers, studenten, kunstenaars, wetenschappers en designers. Op het eiland is er ook plaats voor het huiskamercafé De Dingen en  het Budalab – een openbare werkplaats voor designers, ondernemers en kunstenaars. De haalbaarheid van een coworkingplek op het eiland wordt nog bestudeerd.

Bar d’Office is een coworkingcafé of een coworkingruimte met locaties in Antwerpen, Leuven, Hasselt,  Oostende, Deinze, Melle, Mechelen, Ronse, Turnhout en Kortrijk. Bar d’Office stelt internet, printers en vergaderzalen ter beschikking van thuiswerkers voor het symbolische bedrag van 1 euro per dag. De officers, zoals de uitgeweken thuiswerkers hier genoemd worden, kunnen een ontspannen babbeltje met elkaar slaan, ideeën uitwisselen en kennis met elkaar delen. De werknomaden, die thuis werken maar ook voor klanten zich moeten verplaatsen, kunnen in de verschillende locaties van het netwerk terecht. Een overtuigd officer, Sam Dierickx van het videoproductiebedrijf Insync, vat het concept zo samen: “Dit is beter dan altijd op je eigen kantoor te moeten zitten en hier kan ik van een andere omgeving genieten. En als ik met klanten in Gent of in Leuven ben, kan ik daar altijd in een Bar d’Office terecht.”

In een interview beschrijft de gevierde Britse schrijfster Hillary Mantel haar remedies om haar schrijversblok te verslaan: “If you get stuck, get away from your desk. Take a walk, take a bath, go to sleep, make a pie, draw, listen to music, meditate, exercise; whatever you do, don’t just sit scowling at the problem.” Haar wijze raad zal ik zeker opvolgen. Op mijn beurt wil ik haar aanraden even bij Factory Forty of bij een van de locaties van Bar d’Office langs te gaan.

http://www.unizo.be/freelancers/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten