Op deze blog vergapen we ons aan de wonderlijk wereld van taal en vertalen. Bovendien zetten we Translators Platform hier in de kijker.

dinsdag 24 december 2013

Kerstmis en Nieuwjaar in Rusland


Kerstmis

De Russische orthodoxe Kerst wordt volgens de Gregoriaanse kalender op 7 januari gevierd  als feest van de vrede. De kerstperiode wordt beschouwd als een periode voor zelfbezinning en meditatie. Op kerstavond gaan we naar de kerk voor een middernachtmis en blijven we daar de hele nacht staan, terwijl we door brandende kaarsen omring worden en we naar kindergezang luisteren. 




Op kerstavond beginnen we pas te eten, wanneer de eerste ster in de hemel verschijnt. Daarna proeven we van traditionele vegetarische gerechten– een zoete Kutja dat met tarwegranen, noten en vruchten wordt klaargemaakt en en Vzvar – drank, gemaakt van gedroogd fruit en honing.




Sinds mensenheugenis passeren door straten riazjenye – verklede mensen - die toneelstukjes over Kerstmis opvoeren:




Ook Russische meisjes willen hun tijd niet verliezen en houden zich bezig met waarzeggerij over hun toekomstige bruidegom. Ze gieten langzaam was in het water, verbranden gekreukt papier of kijken in de spiegel: wat brengt de toekomst?


Nieuwjaar


Oud en Nieuw kan je in Rusland meermaals vieren : in negen Russische tijdzones, om te beginnen, en twee keer in hetzelfde jaar - op 1 januari , volgens de “nieuwe” Gregoriaanse kalender, ingevoerd door tsaar Peter de Eerste , en twee weken later , op 14 januari, volgens de oudslavische kalender. Met andere woorden, het feest duurt lang! Het Oud en Nieuw is in Rusland geliefd, men wacht er lang op en bereidt zich er uitgebreid op voor. Het wordt gevierd in de vriendenkring, met cadeaus en met veel enthousiasme. Kerstbomen worden in elke woning geplaatst en rijkelijk versierd met kerstdecoratie die dikwijls de nationale geschiedienis weerspiegelt. Hieronder ziet u kerstversiering uit het Sovjettijdperk:

Na een uitgebreide maaltijd  wordt er gedanst tot in de late uurtjes. Een van de tradionele nieuwjaarsdansen is de letkajenka- dans die in 1966 uit Finland kwam en meteen door groot en klein geliefd werd :


In de eindejaarsperiode worden tochten met een trojka georganiseerd, in het winterbos wordt er gebarbecued en er worden muziekshows opgevoerd met als hoofdpersonages Ded Moroz en Snegoerotsjka, een sneeuwmeisje dat tot leven kwam en hem assisteert: 


Ongeduldig wachten Russische kinderen op de komst van Ded Moroz (Opa Vorst). Ze hopen op verrassende cadeautjes - snoep, mandarijntjes of speelgoed – die hij uit zijn zak haalt.  Vergeet niet dat  je een cadeau moet ‘verdienen’: je mag een liedje zingen, een gedicht voordragen of een leuk dansje dansen.  De kinderen zijn dan ook druk bezig met het leren van dansen, liedjes en gedichten over de kerstboom, over de mooie Russische winter en de winterpret. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten